Mei Plasticvrij: 10 Eenvoudige Tips Die Een Verschil Maken

NOT from plastic, it's fantastic!

Vandaag is het alweer het begin van de maand mei en eveneens de start van ‘Mei Plasticvrij’. Een campagne die voor de tweede keer georganiseerd wordt om mensen bewuster te maken van de plastic problematiek. De bedoeling is om gedurende de hele maand mei (en uiteraard ook nadien) het gebruik van plastic te verminderen. Vorige editie deden er naar schatting een 60 000 tal Belgen mee. Wij geven 10 eenvoudige tips die een verschil maken.

1. Vermijden

Eerst en vooral probeer plastic zoveel mogelijk te vermijden. Neem nu rietjes, heb je zoiets echt nodig? Je kan heel makkelijk zonder uit je flesje of blikje drinken. Net hetzelfde met plastic vorkjes, deze kan je vervangen door een vork van thuis mee te nemen.

2. Recycleren & Sorteren

Als er iets is waarmee je je steentje eenvoudig kan bijdragen, dan is het wel door te recycleren en sorteren. Zorg ervoor dat je afval op de juiste manier sorteert. Let hierbij vooral op het onderscheid tussen plastic en PMD. Wist je dat plastic flesjes gebruikt worden voor de vulling van slaapzakken en matrassen?

3. Drinken Uit Een Drinkbus

Iets simpel en wat zelfs de allerkleinsten doen op school: drinken uit een drinkbus. Je vermindert hiermee je plastic afval aanzienlijk. Bovendien zijn er tegenwoordig fancy drinkbussen die er veel leuker uitzien dan zo’n saai plastic flesje. En voor koffie/thee drinkers is de thermos een goed alternatief.

4. Bezint Eer Ge Begint

Als er iets zeker is, dan is het wel dat we in een consumptie- en wegwerpmaatschappij leven. Hoe meer we kopen en hebben, hoe beter. Trends volgen we op de voet en iets nieuws maakt ons blij. Voor even dan toch. Maar bedenk je eens hoeveel geld je zou hebben met alle dingen die in je huis staan en je niet eens gebruikt? Less is more, denk daar maar aan wanneer je iets nieuws wil kopen. Stel jezelf ook de vraag of je het écht nodig hebt.

5. Thrift Shopping

Niets zo leuk als tweedehands shoppen. Het heeft alleen maar voordelen: je spot er spullen aan goedkope prijsjes, geeft oude dingen een nieuw leven én het is veel duurzamer.

6. Hergebruiken

Wanneer je dan toch met plastic te maken krijgt, bekijk dan hoe je het nadien nog kan hergebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de plastic bakjes van de afhaalchinees. Deze kan je achteraf nog perfect gebruiken voor het opwarmen van etensresten.

7. Shop ‘Naked’

Nee we bedoelen niet dat je naakt naar de winkel moet. 😉 Wat we wel willen zeggen is koop bij winkels die geen (plastic) verpakkingen gebruiken ofte ‘naked shops’. Het concept is simpel: je neemt zelf je eigen potten mee om nadien in de winkel te vullen. Ook hier kan je bakje van de afhaalchinees dus perfect dienst doen. :p

8. De Markt

Geef toe, hoe gezellig is het om op zaterdag (of zondag of eender welke dag) naar de markt te gaan? Je vindt er verse producten die niet verpakt zijn. Vergeet je hippe totebag (mét statement) niet voor extra punten.

9. Alternatieven

Wanneer je in de winkel de keuze hebt, kies dan voor de beste optie qua verpakking. Dus geen eieren in plastic verpakt, maar wel in karton.

10. DIY

Zaken als tandpasta en cosmetica zijn vaak in plastic verpakt. Maar wist je dat je ze ook makkelijk zelf kan maken en zo heel wat plastic bespaart? Bekijk onze Pinterest pagina voor leuke ideeën.